Ciastka na śniadanie?

Uwielbiam ciastka śniadaniowe typu Bellvita. No co zrobić, taka słabość… Gdy mam chęć na słodkie śniadanie, a nie mam czasu na przygotowanie domowej owsianki, chwytam za paczkę takich herbatników. No ale mam świadomość, że ich skład nie do końca jest taki, jaki by mnie zadowalał, a i plastiku dużo za dużo – każde 4 ciastka zawinięte w osobne foliowe opakowanie…

Na szczęście znalazłam przepis, który nie dość, że w pełni zadowala mnie składem (który dodatkowo sama mogę modyfikować w zależności od nastroju i smaków), to jeszcze nie mam żadnych niepotrzebnych pudełek czy folijek. Z podanego poniżej przepisu wychodzi około 45 ciastek.

Składniki

– 2 jajka

– 200 g mąki (dodaję pszennej, ale może być pełnoziarnista)

– 150 g płatków owsianych górskich

– 60 g masła – roztopionego i przestudzonego

– 30 g brązowego cukru

– kilka kropli olejku waniliowego

– 60 g płynnego miodu

– 100 g mieszanki ulubionych bakalii (dodałam skórkę pomarańczową – może być domowa z tego przepisu lub dowolne ulubione bakalie – żurawina, rodzynki, orzechy, migdały)

Wykonanie

Nastawiam piekarnik na 180 stopni. Płatki owsiane miksuję blenderem na mąkę. Bakalie dokładnie i drobno siekam. Wszystkie suche składniki mieszam w jednej misce. W drugiej misce mieszam jajka, roztopione masło i miód. Ze wszystkich składników zagniatam ciasto i formuję w kulę. Rozwałkowuję na cienkie płaty (ok. 0,5 cm grubości) i foremką wycinam kształt prostokątów lub Katarzynek. Na silikonowej macie (lub papierze do pieczenia) układam wycięte ciastka i piekę ok.8-10 minut. Wyjmuję z piekarnika i pozwalam chwilę ciastkom odpocząć na kratce, a następnie przekładam do słoika. Teraz już bez obaw mogę zajadać się ciastkami na śniadanie!

Zostaw komentarz