Zielone

Z pora zazwyczaj zjadamy białą, delikatną część. Jednak nie zawsze mamy pomysł, jak wykorzystać zielone nieco twardawe części. Okazuje się, że te świetnie nadają się do jajecznicy czy do dań chińskich. Pokrojone w paseczki zielone części pora najlepiej jest zamrozić w pojemniku i dodawać w miarę potrzeb. Podobnie rzecz się ma z zielonymi łodygami selera, które same w sobie są dość cierpkie i gorzkie i zdecydowanie nie nadają się np. do przygotowania zielonego smoothie. Ale za to można je ususzyć i zmielić. Takie zmielone liście selera są wspaniałym dodatkiem do zup, sosów czy pieczonych ziemniaków.

Również zwiędłej sałaty nie należy się obawiać. Trzeba tylko mieć pewność, że jej liście nie są podgniłe. Sałatę można zmiksować z innymi zielonymi warzywami i owocami, takimi jak kiwi czy awokado – taki koktajl to bomba witamin i błonnika. Równie dobrze można ją dodać do gotowanych zielonych lub białych warzyw i zblendować na pożywny krem. Podawać z grzankami ziołowymi – oczywiście z czerstwego pieczywa 😉

Zostaw komentarz