Warzywa i owoce

Zdarza się, ze końcówki pomidora czy ogórka  czekają na swoją kolej zbyt długo. Czasem do zupy czy letniego obiadu wykorzystamy pół papryki czy pół cukinii. O ile wyglądają one całkiem przyzwoicie, jeszcze znajdujemy dla nich ratunek w sałatce. Ale jeśli ich wygląd znacznie odbiega od tych z katalogowych banków zdjęć – częściej lądują w koszu. Tymczasem o ile nie zagościła na nich pleśń, a jedynie wyglądają na nieco zmęczone życiem, z powodzeniem można dać im drugie życie w sosach, koktajlach czy zupach, w potrawkach, zapiekankach czy tartach. Przykłady? Proszę bardzo! Kawałki pora, pieczarki, papryki, cukinii, cebuli czy bakłażana kroimy w drobną kostkę, mieszamy z jajkami, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami i smażymy jako omlet. Równie dobrze sprawdzą się jako pieczona w piekarniku, na żeliwnej patelni wersja włoskiej frittaty. Możemy także na bazie takich podsmażonych resztek warzyw przygotować wytrawne mufiny, które świetnie się sprawdzą zarówno na śniadanie na ciepło, jak i na lunch do pracy czy kolację. Uwielbiam także wykorzystywać resztki warzyw i sera do wytrawnych tart, wzbogaconych np.aromatem leśnych grzybów albo do zapiekanek makaronowych, w których możemy – poza warzywami świeżymi – ukryć kukurydzę czy groszek z otwartych puszek.

Zostaw komentarz