Najłatwiejsze

To naprawdę najłatwiejsze ciasto na świecie! I radzi sobie z nim nawet dziecko, zaczynające gospodarzyć w kuchni. Potrzebujecie małego kubeczka jogurtu (ok.220 ml), ale równie dobrze możecie go zastąpić kefirem czy maślanką. (Czasem mam chęć na maślankę, ale nigdy – poza sezonem letnim – nie udało mi się od razu wykorzystać całego litra. Dlatego zużywam ją potem do koktajli owocowych, pankejków oraz do tego właśnie ciasta.) Lubię to ciasto nie tylko za to,że robi się szybko i samo, ale także dlatego, że dzięki niemu czyszczę nieco moją lodówkę z zapomnianych zapasów.

1 mały kubeczek jogurty naturalnego, maślanki lub kefiru (kubeczek jest miarką)

3 jajka

1 kubeczek cukru

3 kubeczki mąki pszennej

1 kubeczek oleju

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka cukru waniliowego lub kilka kropli olejku waniliowego

2-3 łyżki dżemu lub powideł (lub garść dowolnych owoców sezonowych – malin, truskawek, porzeczek, jagód)

Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni. W tym czasie wszystkie składniki (poza owocami) mieszamy niezbyt dokładnie widelcem lub rózgą. Całość wylewamy na przygotowaną blachę lub silikonową formę. Na wierzch kładziemy dżem i widelcem robimy esy-floresy tak, aby dżem wszedł nieco w głąb ciasta (jeśli mamy owoce, to wciskamy je lekko w środek). Formę wstawiamy na ok.35-40 minut do piekarnika. Po wyjęciu studzimy i obsypujemy cukrem pudrem.

Zostaw komentarz