Bananowy song

Banany są u mnie stałym gościem w kuchni. Uwielbiają je moje dzieci, mąż i ja. Staram się zazwyczaj wybierać te nieidealne – z brązowymi plamkami. Są dużo słodsze i nie mają tego mączystego posmaku, za którym nie przepadam. Dlatego podczas zakupów staram się, by nieidealne i niemodelowe banany lądowały w moim koszyku zamiast na śmietniku.

Jeśli i Wasze banany doczekały się ślicznych piegów, możecie je zjeść ot tak sobie, albo dodać do owsianki, zrobić z nich placuszki, słodki chlebek, lody lub koktajl. Pomysłów na wykorzystanie dojrzałych bananów jest sporo. Ja Wam chciałam dziś zaproponować ekspresowe mufinki, które są idealne do popołudniowej kawy albo na w biegu zjedzone śniadanie. Dzięki sporej ilości bananów ciasta nie trzeba dodatkowo mocno słodzić, a w ich środku znajduje się niespodzianka 😉 Miałam w lodówce otwarte opakowanie serka mascarpone, które od jakiegoś czasu nie mogło się doczekać pomysłu na wykorzystanie. I pomysł wpadł! Zrobiłam z niego karmelowe nadzienie do mufinek – wystarczy tylko na suchej patelni roztopić około 2/3 szklanki cukru, doprowadzić do lekkiego zbrązowienia i natychmiast dodać mascarpone, dokładnie mieszając. Powstanie piękne złociste toffi!

A teraz przepis! To jeden z tych kilku przypadków, gdy jestem w stanie podać Wam bardziej konkretne informacje na temat składu danej potrawy, niż moje standardowe „na oko” lub „mniej więcej” 😉 A zatem do przygotowania 12 mufinek potrzebujemy:

3 bardzo dojrzałych bananów

2 jajek

1/2 szklanki oleju

sok z połówki pomarańczy

skórka otarta z tejże połówki pomarańczy

1/2 szklanki cukru

1 szklanka mąki

1 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

szczypta soli

Opcjonalnie: toffi 😉

Oczywiście warto mieć formę do mufinek i papierowe lub silikonowe papilotki.

Najpierw nastawcie piekarnik na temperaturę 180 stopni – ciasto przygotowuje się bardzo szybko. W jednej misce rozgniatacie widelcem banany, dodajecie sok (i ewentualnie startą skórkę) z pomarańczy, olej oraz jajka i wszystkie składniki roztrzepujecie widelcem. W drugiej misce mieszacie mąkę, cukier, sodę, proszę oraz sól. Następnie mokre składniki mieszacie niedbale widelcem z suchymi – powinna Wam wyjść konsystencja gęstej śmietany. Grudkami się nie przejmujcie – tak ma być. Wlewacie łyżkę ciasta do papilotek, nakładacie po jednej łyżeczce toffi na środek i przykrywacie kolejną łyżką ciasta. Wstawiacie do nagrzanego piekarnika i pieczecie ok 25 minut. Można posypać cukrem pudrem, ulubionymi owocami lub polać dodatkową porcją sosu toffi 😉 O Boże, to jest takie pyszne!

Zostaw komentarz